Brokeback To The Future


Ο Γέρος του Μοριά, ο Μεγάλος αυτός αγωνιστής μετά τα τόσα και τόσα που γλίτωσε την εκτέλεσή του (μαζί με τον Πλαπούτα) στο παρά ένα, είπε τη φράση (δες Σπύρο Μελά): «ΠΟΥΤΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΩΣΕΙΣ ΠΟΤΕ»!
Είχε άδικο;
Τα πάντα στο σφυρί. Τα πάντα! Αρκεί να ρέει το χρήμα! Αρκεί να υπάρχει κονόμα!

Ο Άλλος Αγωνιστής του ’21, ίσως ο πιο αγνός Πατριώτης που τον «έφαγαν» στο Φάληρο όταν είχε προτάσεις να τα βρει με τον Τούρκο Δικαστή απάντησε, με τον δικό του τρόπο, το ΟΧΙ… του! «Ρώτησα τον μπούτσο μου και μου είπε όχι»! Και μετά, σε άλλη επιστολή, «Ο μπούτσος μου έχει τρουμπέτας και τσουμπλέκια και όποια θέλω παίζω».
Και αυτό το ΟΧΙ του το πλήρωσε!
Βέβαια, σήμερα οι Προτάσεις του ΟΠΟΙΟΥ Εχθρού αλλά και μη είναι καλοδεχούμενες, άσχετα αν είναι Προδοτικές και σε βάρος του Τόπου! Άλλο Τόπος, άλλο Τσέπη!

Ο Καποδίστριας, ο τραγικός κυβερνήτης, δήλωσε μέσα στην αγανάκτησή του από τις παράλογες αξιώσεις των ποικίλων κοτζαμπάσηδων και λοιπών λαμογιών της Εποχής: «Λυπάμαι, όχι γιατί με ταλαιπωρεί η απόφασή μου να έλθω στην Ελλάδα, αλλά γιατί διαπίστωσα πόσο αδύναμη είναι η ψυχή που έχει ο Έλληνας στο ΟΧΙ μπροστά στην αδικία και τη φιλοχρηματία! Αρκεί να γιομίσει το δικό του σελάχι.
Από εκεί και πέρα, δεν λογαριάζει Χήρες, Ορφανά, Φτωχούς, Αγωνιστές, Γνήσια Παλικάρια! Τόσο χάλασε η φυλή μας;».

Μόνο τόσο! Και πού να ζούσε ακόμη!
Με όσα γίνονται ΣΗΜΕΡΑ στον Τόπο φαίνεται καθαρά αυτός ο χαλασμός!
Τίποτα ΟΡΘΙΟ! Καμία αντίσταση. Αρκεί να υπάρχουν προτάσεις για χρήμα! Αρκεί να ρέουν τα Ευρώ!
Οι κομπίνες οργιάζουν. Και κατά σαφή τρόπο, ΟΥΔΕΙΣ πληρώνει!

Φωνάζουν οι ξένοι: «ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ».
ΑΣΤΕΙΑ! Τόσο λίγο γνωρίζουν την Ελλάδα; Απλώς, να γίνει θόρυβος. Και ΟΥΔΕΙΣ θα περάσει την Πόρτα του Κορυδαλλού.

Ο Τόπος κυβερνιέται από ΔΩΔΕΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Ανάμεσά τους και οι ΚΑΘΑΡΟΙ, κανά τεσσάρι… Οι ΛΟΙΠΟΙ συνεργάτες ΟΛΩΝ των Καταστάσεων… Από δωσίλογοι μέχρι κομπιναδόροι.
Αυτοί οι «κύριοι», έχουν εξαπολύσει τους ποικίλους παρατρεχάμενους για μπροστινούς.
Και η απορία: ΕΝΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, από αυτούς τους Δώδεκα, να στηρίζουν ανθρωπάκια στον Τύπο, στις Τράπεζες, στη Βουλή και σε άλλους Τομείς της Κοινωνίας;
Γιατί, άραγε, στηρίζουν ανάξιους; Κλέφτες; Μιζαδόρους; Και, σε κάποιες περιπτώσεις, και… ΑΔΕΛΦΕΣ; Γιατί; Νοιάζονται τόσο για τη διαφθορά; Την υπερασπίζονται; Άραγε; Πολλές οι υποθέσεις!

Όπως πάμε, δικαιώνουμε τον Αυστριακό Μέτερνιχ που έγραφε ότι «η Ελλάδα έχει κατέβει τα τελευταία σκαλοπάτια της εθνικής υποστάσεως». Γιατί; Μα από ΤΟΤΕ γνώριζαν οι Ευρωπαίοι τα όσα έφτιαχναν… Μη κρυβόμαστε!

Και τούτο, μιας και αποφασίσαμε να τα λέμε ΟΛΑ: Στις ρεμούλες, στις αρπαχτές, στα ψέματα που σερβίραμε στην Ευρώπη, στις κομπίνες και τα λοιπά γνωστά, στο Βατοπέδι, στο Χρηματιστήριο, στα ΟΜΟΛΟΓΑ, μήπως φταίνε – αφού τα φορτώνουμε πάντα στους ξένους – οι Τούρκοι; Οι Εβραίοι; Οι Άγγλοι; Οι Γάλλοι; Οι Γερμανοί;
Καιρός να το κόψουμε αυτό το παραμύθι!
ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΩΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!



Οι μέρες, καλούν ηρωικές Μορφές. Και το πρώτο κάλεσμα είναι του Γιώργη Καραϊσκάκη!
- Έλα, του γράφει ο Πασάς, να σου δώσω χωράφια, γρόσια, δύναμη, ό,τι θες. Έλα στη δούλεψή μου.
Και ο Καραϊσκάκης, με το γνωστό του χιούμορ και τις απόψεις για τα Ελληνικά Θέματα, του απαντά:
- Ρώτησα τον μπούτσο μου και μου είπε ΟΧΙ!!!

Αυτός ήταν ο Αρχιστράτηγος που, αργότερα, «έφαγαν» πισώπλατα. ΑΥΤΟΣ ήταν ο γενναίος. Ο Άνδρας. Ο Ασυμβίβαστος. Ο απόμακρος από τα αρπαχτιλίκια. Ο στρατιώτης για την Πατρίδα.

Και το ερώτημα είναι: Οι σημερινοί, ποιον ρωτάνε; Όχι, βέβαια, αυτόν που ρώτησε ο Καραϊσκάκης… Απλώς, χωρίς να χρειάζονται ξεχωριστές σκέψεις, ρωτάνε την τσέπη τους! Την κυρία τους! Την γκόμενά τους! Τους λογαριασμούς τους!

Τέτοιες απαντήσεις δεν υπάρχουν σήμερα! Έφυγαν οι διάφοροι «ισμοί». Ένας κυριαρχεί: Ο ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΣΜΟΣ! Το χρήμα και πάνω τούρλα, όπως λέει ο Λαός! Θέλουν τις δυνάμεις τους ανέξοδες. Θέλουν καλούδια στην πορεία τους. Χωρίς πίκρες και στενοχώριες. Μόνος στόχος είναι το ΕΦΑΠΑΞ και η καλή σύνταξη. Και, μετά, βλέπουν. Όλο και κάτι πρόσθετο θα προκύψει!

ΤΟΤΕ υπήρχαν Μορφές! Ο Γέρος του Μοριά, ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας, ο Πλαπούτας, η Μπουμπουλίνα, ο Κανάρης – οι Αποφασισμένοι! Σήμερα, υπάρχουν οι ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ! Οι ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΕΣ! Με ΟΛΟΥΣ, για ΟΛΑ!

ΤΟΤΕ, υπήρχαν ΑΝΔΡΕΣ. Πολέμαρχοι για την Πατρίδα, αλλά φτωχοί! Σήμερα, υπάρχουν α-πολέμαρχοι, κατοικούντες στα Βόρεια Προάστια, με πισίνες και «Καγιέν». Τότε, υπήρχε ο Κολοκοτρώνης, που έγραφε στον Πλαπούτα: «Άκου ρε… Στείλε μου κανά δυο μπόγια σκουτί να ράψω κανένα σώβρακο γιατί σκύβω και φαίνεται ο κώλος μου και γελάνε τα παλικάρια μου»!

Τότε υπήρχε ο Καραϊσκάκης που έγραφε, απαντώντας σε δελεαστικές προτάσεις: «Ο μπούτσος μου έχει τρουμπέτες, έχει και τουρμπελέκια και ό,τι θέλω παίζω…».
Τώρα, άλλα Όργανα παίζουν… Προμήθειες, μεγάλη ζωή και κάργα παράσημα στο στήθος, από ανύπαρκτες μάχες!

Τότε, 1821. Σήμερα, 2010. ΔΥΟ εποχές, ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ. Ο Κόσμος της Τιμής, 1821. Και ο Κόσμος της Αρπαγής και της Λαμογιάς, 2010.


*******************
από Morgana
19 Responses
  1. Ανώνυμος Says:

    Δεν θα διαφωνήσω με το περιεχόμενο, αλλά με τον τρόπο που το λέει το κείμενο. Είναι ελαφρώς άκυρο να συγκρίνουμε εποχές με εντελώς διαφορετικές παραμέτρους, ανάγκες και προβλήματα. Και ειδικά τόόόόόσο μακρινές. Παρόλα αυτα, είναι περιεκτικότατο!


  2. Μικρή μου Petite, ούτε εγώ διαφωνώ με το περιεχόμενο. Αλλά πιστεύω πως ο συγγραφέας του βρήκε τις 2 πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας για να συγκρίνει. Anyway. kisses!


  3. Καλησπέρα καλέ Γκί γκα γκα...καλέεε τι κείμενο,χείμαρος είναι αυτό?...απίστευτοοοοο!πολύ ωραίο μα πολύ,ωραίο όμως...κ τα λέει τέλια...έτσι είναι...όπως τα λέει δεν υπάρχουν,πιά τέτοιοι άνδρες με αξιοπρέπεια με ήθος,έντιμοι...πάνε αυτοί πιά οι μάγκες που λέει,κ ο Ρασούλης τους πάτησε το τρένο...τώρα γεμίσαμε λαμόγια,γλύφτράκια,χαμερπείς που κοιτάνε να γλύψουν γιανά πάρουν έστω κ μιά δεκάρα...ξεπέσαμε...ε,τον Μέτερνιχ δε τον συμπαθούσα,ιδιαίτερα από τα μαθητικά μου χρόνια,που τον έβλεπα στα βιβλία μου ακόμη-ακόμη (τη φάτσα του..)αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι έχει δίκιο σε ότι είπε...(όσο κ αν αυτό πονάει)κ όσο κ αν τον αντιπαθώ....χοοοχοχοοχο!...χάλια γίναμε δε θυμίζουμε,σε τίποτε τους ένδοξους κ περήφανους αρχαίους προγόνους μας...κ θα τρίζουν τα κοκκαλάκια τους ή θα φρίτουν άμα μας βλέπουν από κεί που είναι τώρα....άδικα?...εγώ πιστέυω καθόλου άδικα...καλησπέρες καλό μου.....


  4. Ανώνυμος Says:

    Εγώ πάλ(ε) τέτοιος άνθρωπος είμαι που θα συμφωνήσω με το περιεχόμενο απολύτως, αλλά το ύφος το βρίσκω εξαιρετικά ευγενές... :)


  5. @Αθανασία: Καλά, μη νομίζεις δα ότι κι οι πρόγονοι ήτανε παναγίες!


  6. @Φοράδα: Εσένα σεσυμπαθώ γιατί έχουμε την ίδια άποψη! Θα μπορούσε κάλλιστα να τους αρχίσει στα βρισίδια αλλά προτίμησε τα σαρακοστιανά γαμιολίκια, τα οποία είναι πιο light λόγω των ημερών!


  7. ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ,ΠΙΟ ΓΕΡΑ ΑΠΟ ΑΒΓΑ,ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΝΙΑ :)))))


  8. Dreamy Cloud Says:

    Το κείμενο τα λέει όλα.. Αν ζούσαν οι άνθρωποι αυτοί σήμερα ή αν μας βλέπουν θα ντρέπονται τόσο πολύ.. Ένα κρίμα και μια ντροπή είμαστε.. Φιλάκια!


  9. Skouliki Says:

    αν εξαιρεσεις τους εξωτερικους παραγοντες αξιοκρατια και σεβασμος θα πρεπει λογικα να υπαρχει σε καθε εποχη εστω στο βαθμο που θελει και μπορει ο καθενας
    σημερα τεινει να γινει γραφικος οποιος σεβεται ...δεν ειναι In να εισαι κυριος

    πουφ!

    φιλια


  10. Pink_Fish Says:

    πω πω...και δε μ' αρέσει να μουρμουράω, γιατί μου θυμίζω τον Αυτιά....Τι να σε πω τώρα εσένα? Αν θα προτιμούσα να ήμουν η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και όχι η Pink Fish? Άστο καλύτερα, και δεν έχω και καλό σημάδι. Γιατί η Μπουμπουλίνα το είχε και εγώ δεν το έχω. Όπως δεν το έχουμε και οι περισσότεροι Νεοέλληνες. Δεν το έχουμε, γενικώς....


  11. ZouZouna Says:

    Θυμηθείτε, πως χρηματίζοντο απαξάπαντες! και το 1821, λέει η ιστορία, απο την οποία δεν διδασκόμεθα!
    Μισθοδφόρος του Αγγλικού στρατού ο Γέρος του Μωριά, γνωστό τοις πάσι, πως σας ξέφυγε!
    Επλακώθησαν αργότερα για το χρήμα !

    Υστερα, ήρθε το Χαρίλαος και είπε "δυστυχώς επτωχεύσαμε" !
    Ο Τρικούπης βέβαια! Τι ποιός Χαρίλαος!

    την καλημέρα μου!


  12. D.Angel Says:

    Respect
    Καλή μεγάλη εβδομάδα καλόμ
    Δεν θα προλάβω να μπω μέχρι το Πάσχα!
    Φιλιά πολλά Σμουατςςςςςςς


  13. @All:

    Λόγω εορτών αλλά κι ενός δυσάρεστου γεγονότος που συνέβη σε ένα φίλο μου, δε θα μπορέσω να απαν΄τησω σε όλους! Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας και σας εύχομαι να έχετε καλές γιορτές με υγεία, αγάπη (και αρκετό χρήμα, γιατί χρειάζεται πλέον!) και να προσέχετε!

    Ραντεβού τη Δευτέρα (αν δεν περάσω να σας αφήσω κανένα κοψίδι!)


  14. ΓΙΓΑΝΤΑ!!
    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλα τα επίπεδα!
    Να περάσεις τέλεια στο ονειρεμένο Ναύπλιο.
    Τα σέβη μας.


  15. hackaday Says:

    Πολλοί τάφοι έγιναν κουδουνίστρες από το τρίξιμο των κοκκάλων των προγόνων μας. Απίθανο κείμενο.


  16. hackaday Says:

    Καλό Πάσχα και καλή ανάσταση.


  17. tzonakos Says:

    Εξαιρετικό κείμενο, με πολλή δουλειά για να βγεί ενα πολυ πολυ καλό αποτέλεσμα, να περάσει ενα μύνημα σαφές και ξεκάθαρο.
    Οσοι απο εμάς εχουν υπάρξει με τον τρόπο τους Καραϊσκάκηδες δεν ειναι πολλοί και δεν εχουν Καγιέν ουτε τους ξέρουνε πολλοί.
    Κι όσοι δεν μάθανε να ρωτάνε την τσέπη τους είδαν τους απέναντι να παίρνουν καγιέν ...
    Μπράβο για το κείμενο, Καλό Πάσχα να εχεις, να περάσεις καλά.


  18. Ήρθα να πηδήξω τη μάντρα και να σου πω..... καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με υγεία και χαρά!!!!!!!
    χχχ


  19. @All:

    Ευχαριστώ για τις ευχές σας. Λόγω υποχρεώσεων θα σας δω από Τρίτη! Ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων που δε θα απαντήσω στα σχόλιά σας! Ενα θα πώ: ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΔΙΚΙΟ ;)

    Καλά να περάσετε!


Copyrights & Disclaimer

Copyrights & Disclaimer